Стаж для виплати компенсації за невикористану відпустку померлому працівнику — Держпраці

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпропетровському регіоні зазначила, що Кодексом законів про працю України не передбачено підстав для розірвання трудового договору з працівником у разі його смерті.

Підставою для оформлення наказу про припинення трудового договору є копія свідоцтва про смерть, засвідчена печаткою підприємства або відділу кадрів. Тобто, трудові відносини у такому випадку припиняються з дня смерті працівника.

Відповідно до статті 129 КЗпП не допускаються відрахування з вихідної допомоги, компенсаційних та інших виплат, на які згідно із законодавством не звертається стягнення. А відповідно до статті вищевказаного Кодексу: «Особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи, підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню».

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням того, що трудові відносини зберігаються до моменту смерті потерпілого (в такому випадку), а в період трудових відносин працівник є застрахованою особою, то, відповідно, стаж потерпілого працівника слід рахувати на момент смерті.

 

0