Специфіка графіку роботи внутрішнього сумісника — Держпраці

Спеціалісти Управління Держпраці у Рівненській області озвучили свою позицію щодо встановлення для внутрішнього сумісника графіку роботи у години та дні, що не співпадають із графіком роботи підприємства. На думку фахівців профільного відомства, до працівника за внутрішнім сумісництвом такий спеціальний графік можна застосовувати і це не суперечить трудовому законодавству.

Передусім нам нагадали, що робочий час за основним місцем роботи і за внутрішнім сумісництвом не перетинається. Відпрацьований внутрішнім сумісником час в нічні, понаднормові години, у вихідні підраховують окремо за різними місцями роботи й оплачують за ставкою, встановленою для відповідної посади.

Трудовий договір з працівником — внутрішнім сумісником укладають завжди окремо від основної роботи і виконувати роботу такий співробітник повинен в окремо відведений для цього робочий час. Тож і табель обліку робочого часу по внутрішньому сумісникові теж потрібно вести окремо. За підсумками місяця на підставі даних обліку табеля за фактично відпрацьований час сумісникові нараховують зарплату. Знову ж таки — окремо від основної посади.

А оскільки сумісник працює на умовах неповного робочого часу, то зарплату йому виплачують пропорційно до виконаної норми праці.

Таким чином, роботодавець вправі встановити для внутрішнього сумісника окремий графік роботи. Наприклад: із понеділка по четвер з 17 год. 30 хв. та у п’ятницю з 16 год. 15 хв. до 18 год. 15 хв., або 8 год. у вихідний день.

 

0