Штраф за невідповідність класифікатору — Держпраці

Записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців в їхніх трудових книжках відповідно до найменування професій і посад, зазначених у «Класифікаторі професій». Цього вимагає п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників.

Формою акта інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) юрособи (фізособи), яка використовує найману працю, передбачена можливість дослідження питання дотримання вимог частини четвертої статті 48 КЗпП, відповідно до якої до трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться.

Тому під час проведення інспекційних відвідувань (невиїзних інспектувань) інспектор праці може дослідити питання щодо внесення до трудової книжки відомостей про роботу, в т. ч. дотримання пункту 2.14 Інструкції № 58.

Щодо накладення на роботодавців штрафів за порушення вказаних вимог, то відповідно до абзацу восьмого частини другої статті 265 КЗпП юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в розмірі мінімальної зарплати.

Лист Держпраці від 24 вересня 2018 р. № 4501/4/4.3-зв-18.

 

0