Штраф за несвоєчасно виплачену компенсацію за невикористану відпустку — судова практика

Компенсація за невикористану відпустку, за наявності відповідних підстав, є обов'язковою виплатою, однак до державних мінімальних гарантій оплати праці не належить. До такого висновку доходить Івано-Франківський  окружний адміністративний суд у рішенні від 16 липня 2018 р. у справі № 809/822/18.

Суд звертає увагу на те, що компенсацію за невикористану відпустку не передбачено ні переліком норм та гарантій оплати праці, встановленого статтею 12 Закону про оплату праці, ні положеннями Глави VIII КЗпП.

Відтак, враховуючи факт усунення позивачем порушень вимог статті 83 КЗпП і неналежність компенсації за невикористану відпустку до мінімальних державних гарантій оплати праці, Управління Держпраці в оскаржуваній постанові неправомірно застосовано штраф, у розмірі передбаченому абзацом четвертим частини другої статті 265 КЗпП.

Проте суд вважає правомірним у такому випадку застосування штрафу, передбаченого абзацом восьмим частини другої статті 265 КЗпП: про накладення штрафу в розмірі мінімальної зарплати як за порушення інших вимог трудового законодавства. Навіть попри те, що підприємство після винесення припису усунуло порушення трудового законодавства.

 

0