Що передбачає новий законопроєкт про відповідальність за військові правопорушення

На сайті Верховної Ради розміщено проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення № 10379

Основні положення законопроєкту:

  • Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох років з дня його вчинення або виявлення.
     
  • Викладено у новій редакції статтю 210 КУпАП: порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     
  • Викладено також у новій редакції статтю 210-1 КУпАП: порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян та посадових осіб від двох тисяч до п’яти тисяч (34 000 – 85 000 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     
  • Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян та посадових осіб від дев’яти тисяч до дванадцяти тисяч (153 000 – 204 000 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     
  • Стаття 263 КУпАП доповнена новою частиною: осіб, які порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок і військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час дії особливого періоду може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення — до трьох діб.
     
  • До кримінальної відповідальності тепер належить і відмова від проходження ВЛК. Стаття 336 КК України викладена в новій редакції: ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (у тому числі відмову від проходження медичного огляду), на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

 Підготувала Вікторія ПОЛІЩУК,
адвокат, голова Комітету трудового права НААУ,
керівник Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ

 

 

Ще більше інформації на KADREX

 

🍁 KadrEX   🍁 facebook  🍁 youtube  🍁 telegram

0