Розмір середньоденної допомоги по вагітності та пологах по Україні змінився

Згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Вона виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Виплачується допомога по вагітності та пологах і застрахованій особі, яка усиновила дитину протягом двох місяців з дня її народження.

Матеріальне забезпечення надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу. Сума у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

За інформацією управління надання матеріального забезпечення та експертизи тимчасової непрацездатності  виконавчої дирекції  Фонду, на І півріччя 2016 року витрати на виплату допомоги по вагітності та пологах передбачені в сумі 1 246 819,0 тис. грн., а фактично витрачено 1 148 072,9 тис. грн.

Витрати на виплату допомоги по вагітності та пологах у І півріччі 2016 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року, загалом по Україні збільшились на 92 710,5 тис. грн.  

Станом на 01.07.2016 року розмір середньоденної допомоги по вагітності та пологах по Україні склав 108,14 грн., проти 90,69 грн. у аналогічному періоді минулого року.

За інформацією ФСС з ТВП

0