Розглянуто законопроекти, спрямовані на вдосконалення пенсійного забезпечення учасників АТО та ліквідаторів на ЧАЕС

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України розглянув законопроекти, спрямовані на вдосконалення пенсійного забезпечення учасників АТО та ліквідаторів на ЧАЕС.

Члени Комітету на засіданні 30 березня, зокрема, розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників проведення антитерористичної операції» (№ 3252) та ухвалили рішення рекомендувати Верховній раді прийняти його за основу.

Цим законопроектом пропонується доповнити коло осіб, які мають право на достроковий вихід на пенсію за віком, тобто після досягнення чоловіками 55 років при стажі не менше 25 років, а жінками – 50 років при стажі не менше 20 років. До такої категорії громадян пропонується віднести військових, які брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення, а також тих, які стали інвалідами, зокрема, внаслідок захворювання, пов'язаного з безпосередньою участю в АТО.

До цього переліку також входитимуть учасники бойових дій та інваліди війни з числа осіб, які були у складі добровольчих формувань.

Окрім того, перелік осіб, які мають право на достроковий вихід на пенсію за віком доповнюється дружинами (чоловіками) за умови, якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьками військових, які померли (загинули) внаслідок безпосередньої участі в АТО в районах її проведення.

Законопроектом також додатково планується надати право на дострокове отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника за 5 років до досягнення пенсійного віку дружинам (чоловікам) військовослужбовців, якщо вони не взяли повторний шлюб, і батькам вищезазначених осіб, які загинули, померли чи безвісти пропали внаслідок безпосередньої участі в АТО в районах її проведення.

Крім того, народні депутати розглянули і рекомендують Парламенту прийняти за основу проект Закону «Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо пенсійного забезпечення чорнобильців» (№ 3845-1).

Метою законодавчих змін є відновлення належних умов соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, зокрема, шляхом звільнення цієї категорії громадян від сплати з пенсії податку на доходи фізичних осіб та, як наслідок, військового збору.

За матеріалами Інформаційного управління ВРУ

0