Розглянуто питання про здійснення реорганізації фондів соцстрахування та створення нового Фонду соціального страхування України

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України розглянув питання про здійснення реорганізації фондів соцстрахування та створення нового Фонду соціального страхування України.

Члени Комітету під час засідання 3 лютого в порядку контролю обговорили питання щодо реорганізації фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та здійснення ними управління фінансовими ресурсами.

У засіданні взяли участь представники Генеральної прокуратори, Національної поліції, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, Державної казначейської служби, профспілок, роботодавців, громадськості.

На початку засідання Голова Комітету Людмила Денісова нагадала, що в кінці 2014 року Парламент прийняв закон, яким передбачалось з 1 січня 2015 року утворення Фонду соціального страхування України, реорганізувавши шляхом злиття Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Голова підкомітету з питань державного соціального страхування Сергій Драюк поінформував присутніх про події, які відбуваються у Виконавчій дирекції зазначеного Фонду, який реорганізується. Він повідомив, зокрема, що протягом останніх трьох місяців 2015 року за відповідними судовими рішеннями відбувалися непоодинокі факти поновлення на роботі колишніх директорів Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Голова підкомітету також зазначив, що незрозуміла ситуація склалася й з внесенням змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у частині визначення керівника Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

«Ситуація, яка склалася, ставить під загрозу дотримання прав застрахованих осіб на матеріальне забезпечення і отримання соціальних послуг при настанні страхових випадків та потребує негайного реагування зі сторони як органів державного нагляду, так і правоохоронних органів щодо забезпечення виконання норм законодавства», – наголосив Сергій Драюк.

Під час обговорення у Комітеті також було заслухано представників прокуратури та поліції, які повідомили про низку кримінальних проваджень за подіями у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та зазначили, що тривають досудові розслідування.

Голова Комітету Людмила Денісова підкреслила, що народних депутатів і членів Комітету, в першу чергу, цікавить питання, як будуть забезпечуватися страхові виплати громадянам. «Ми знаємо, що зараз епідемія грипу, і потрібно оплачувати лікарняні. У цей час у фондах відбуваються рейдерські захоплення, не знають, хто керівник, хто за що відповідає. Досі Міністерством соціальної політики не подані до Міністерства фінансів для затвердження бюджети цих фондів на цей рік, щоб забезпечити всі соціальні виплати. І це викликає обурення», – зазначила вона.

Члени Комітету за результатами обговорення перенесли прийняття рішення щодо питання реорганізації фондів соцстрахування та створення нового Фонду соціального страхування на наступне засідання Комітету 15 лютого, на якому розглядатиметься звіт Уряду у частині соціальних зобов'язань.

 

За інформацією інформаційного управління ВРУ

0