Роботодавець зобов’язаний інформувати працівників про розмір заробітної плати, її складові — профспілка

Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Відповідна вимога передбачена статтею 21 КЗпП — наголошують у Профспілці працівник освіти і науки України.

За кожної виплати заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який оплачується праця:

  • загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;
  • розміри та підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;
  • сума заробітної плати, що належить до виплати (ст. 110 КЗпП).

Водночас у статті 116 КзпП зазначено, що власник у разі звільнення працівника виплачує всі суми, що належать йому від підприємства, установи, організації, в день звільнення. 

Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові в разі звільнення, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

У разі спору про розмір сум, належних працівникові в разі звільнення, власник або уповноважений ним орган повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Зважаючи на викладене, наголошуємо, що інформувати працівників про розмір нарахованої заробітної плати є обов’язком, а не правом керівникаПро це, свого часу, розповідала й Держпраці.

Також нагадуємо, що звернення до управління Держпраці з проханням перевірити правильність нарахування заробітної плати є підставою для проведення інспекційного відвідування. 

 

0