Роботодавець зобов’язаний повідомляти про розмір зарплати працівнику

Роботодавець повинен при кожній виплаті заробітної плати ознайомлювати працівника з усіма нарахуваннями та відрахуваннями, які йому проводяться. Про це повідомляє Головне управління Держпраці у Львівській області.

У ст. 110 Кодексу законів про працю України зазначено, що при кожнiй виплатi заробiтної плати власник або уповноважений ним орган повинен повiдомити працiвника про загальну суму заробiтної плати з розшифровкою за видами виплат; розмiри i пiдстави відрахувань та утримань iз заробiтної плати, а також суму заробiтної плати, що належить до виплати.

Водночас у ст. 116 КЗпП зазначено, що про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Окрім цього, у Конвенції щодо захисту заробітної плати, яку ухвалила Міжнародна організація праці, зазначено, що якщо є потреба, то має бути вжито ефективних заходів, щоб у зручний і легко зрозумілий спосіб інформувати працівників про умови нарахування належної їм заробітної плати до того, як вони стануть на роботу, і щоразу, коли ці умови змінюватимуться.

Звертаємо увагу роботодавців на те, що звернення з питань заробітної плати є підставою для проведення позапланової перевірки.

0