Репресовані особи й учасники Революції Гідності мають право на 100 % лікарняних

    Право на отримання лікарняних у розмірі 100 % зарплати поширено на репресованих осіб і постраждалих учасників Революції Гідності.

    Фонд соціального страхування України повідомляє, що допомога по тимчасовій непрацездатності (оплата за листками непрацездатності), що надається за рахунок коштів Фонду соцстраху в разі хвороби або травми всім працевлаштованим, фінансується в розмірі 100 % середньої заробітної плати особам, які мають страховий стаж понад вісім років або за наявності пільг незалежно від тривалості страхового стажу.

    Відповідно до Законів України від 22 травня 2018 р. № 2443-VIII і від 18 вересня2018 р. № 2542-VIII, зазначена пільга поширена на постраждалих учасників Революції Гідності та реабілітованих жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років.

    Так, за страховими випадками, що настали з 11 жовтня 2018 р., допомога по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соцстраху призначається в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від тривалості страхового стажу особам, які мають статус реабілітованого відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років», із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

    Для призначення допомоги особа, яка має статус реабілітованої, подає копію відповідних посвідчень чи інші документи, що підтверджують право на цю пільгу.

    Також, відповідно до прийнятих змін, право на оплату листків непрацездатності в розмірі 100% середнього доходу за страховими випадками, які настали з 25 липня 2018 р., мають особи, які отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі) під час участі в Революції Гідності.

    Крім того, компенсація втраченого заробітку за період хвороби або травми фінансується Фондом у розмірі 100 % середнього доходу для:

0