Прогноз від Федерації профспілок України

    Федерація профспілок України розповідає, що у квітні-червні економісти обіцяють стабільний долар і зростання зарплат. Але всі експерти прогнозують прискорення інфляції: за квітень-липень ціни виростуть в середньому на 2,5 %. Основними факторами зростання цін стануть збільшення тарифів на комунальні та транспортні послуги, індексація соціальних виплат, монетизація субсидій, подорожчання імпортних товарів. Взагалі, «комуналка», а також тютюн і алкоголь стануть ключовими драйверами.

    «Середня зарплата в II кварталі становитиме приблизно 93509500 грн, вважає експерт Забловський. — Її збільшення повязане з індексацією зарплат в корпоративному і державному секторі, а також з необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон. При цьому темпи зростання реальної зарплати залишаться нижчими за темпи інфляції».

    Що стосується курсу гривні, то, за прогнозами експертів, він залишиться в межах 27–28 грн/$. Але якщо не втрутиться політичний фактор. «Залишаються високими ризики подальшої девальвації гривні в разі загострення політичної ситуації в країні після президентських виборів», — побоюється Забловський.

    А експерт Шевчишин назвав такі головні чинники впливу на курс: результати виборів, ризик дестабілізації після них ситуації на Донбасі, світові ціни на ключові експортні товари України.

    Експерти прогнозують сезонне зменшення кількості незайнятих рук. «Зниження рівня безробіття повязане зі збільшенням пропозиції сезонної роботи, а також зростанням вільних вакансій через тривалу трудову міграцію», — стверджує Забловський. Шевчишин і Землянський уточнили: нові робочі місця з’являться в агросекторі та будівництві. «Безробітних за три місяці стане на 0,81,5 % менше, ніж в I кварталі, залишиться приблизно 1,51,6 млн осіб».

    Реальні показники в I кварталі виявилися більш райдужними ніж прогнози. Долар був дешевшим на 4 %, паливо — на 10 %, газ — на 28 %. Середні зарплати збільшилися, як і передбачали аналітики, — майже до 9500 грн за прогнозу 9560 грн. Вірними виявилися прогнози щодо рівня держборгу, безробіття та інфляції. За підсумком в I кварталі 2019 р. консенсус-прогноз експертів був менш точним, ніж в IV кварталі 2018 року — 64 % проти 71 %, тобто збіглися з урахуванням курсу долара чотири-п’ять пунктів із семи.

    Нагадаємо, раніше стало відомо, що платіжний баланс України різко пішов в «мінус». Експерти розходяться в думках щодо того, що стало причиною відтоку валюта з України.

    В уряді та Національному банку України вважають, що впоратися з виплатами державного боргу країні допоможуть нові більш дешеві кредити. Зокрема, очікується надходження ще двох траншів від Міжнародного валютного фонду.


 

0