Прийнято закон, який надає право на достроковий вихід на пенсію учасникам бойових дій, які брали участь в АТО

Верховною Радою України прийнято Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції (законопроект за реєстр. № 3252).

Цей Закон надає право на дострокове призначення пенсії за віком чоловікам і жінкам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення та яким надано статус учасника бойових дій або інваліда війни, після досягнення ними 55 і 50 років відповідно, з числа:

  • військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ;
  • резервістів;
  • військовозобов'язаних;
  • осіб, які брали участь в антитерористичної операції в районах її проведення у складі добровольчих формувань.

Право на достроковий вихід на пенсію поширюється також на дружин (чоловіків), якщо вони не взяли повторний шлюб і батьків загиблих з числа таких осіб.

Крім того, надається право на дострокову пенсію у зв’язку із втратою годувальника членам сімей зазначених загиблих осіб, що здійснюється відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», - за 5 років до досягнення пенсійного віку або якщо вони є інвалідами.

Народні депутати України підтримали і врахували пропозиції голови Комітету Денісової Л.Л., стосовно надання права на достроковий вихід на пенсію також учасникам бойових дій з числа резервістів та військовозобов'язаних, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, та дружинам (чоловікам) батькам загиблих з числа цих осіб.

За інформацією Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення ВРУ

0