Позов до суду щодо нелегального працевлаштування — Держпраці

Довести факт трудових відносин можливо в судовому порядку. Про це повідомило на своєму сайті управління Держпраці Миколаївської області.  

Трудові спори працівників щодо оформлення трудових відносин розглядаються  у судовому порядку в разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи.

Для захисту своїх прав працівнику необхідно надати до суду позовну заяву, в якій зазначити:

  • період роботи, посаду (професію), за якою його було залучено до роботи;
  • безпосередню роботу, яку працівник  виконував;
  • кому в процесі виконання роботи був підпорядкований, який режим роботи та тривалість робочого часу була визначена роботодавцем;
  • зазначити факт не внесення запису до трудової книжки про прийом на роботу;
  • вимагати від суду визнати відносини між працівником  та роботодавцем трудовими;
  • зобов’язати роботодавця внести запис про роботу до трудової книжки, виплатити заробітну плату.

У разі винесення рішення про оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу, у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, орган, який розглядає трудовий спір відповідно до статті 235 КЗпП, одночасно приймає рішення про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді без урахування фактично виплаченої заробітної плати, про нарахування та сплату відповідно до законодавства ПДФО та ЄСВ за встановлений період роботи.

Звернутись до суду з позовом можливо за місцем проживання особи або за місцем знаходження підприємства. Судовий збір у справах про стягнення зарплати не стягується, тобто звернення до суду є безкоштовним, відповідно до статті 5 Закону України «Про судовий збір».

 

0