Поновлення здобувачів освітню-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» для завершення навчання

Міністерство освіти і науки України у листі від 15 вересня 2017 р. № 1/9-497 роз’яснило питання стосовно поновлення здобувачів освітню-кваліфікаційного рівня спеціаліста на навчання. Отже, відповідно до частини п’ятої статті 46 Закону України «Про вищу освіту» від 1 липня 2014 р. № 1556-VII порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Положенням про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 15 липня 1996 р. № 245 регламентовано загальний порядок поновлення здобувачів вищої освіти (пп. 16–21 р. «Поновлення складу студентів»).

Здобувачі вищої освіти освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста на основі ступеня бакалавра або раніше здобутого ступеня вищої освіти, які були відраховані або перервали навчання у зв’язку з академічною відпусткою, мають право бути поновленими для завершення навчання за цим самим освітньо-кваліфікаційним рівнем за індивідуальною програмою за тією самою або спорідненою в межах галузі знань спеціальністю у тому самому або в іншому вищому навчальному закладі.

Здобувачі вищої освіти освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста на основі повної загальної середньої освіти або освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань, які були відраховані або перервали навчання у зв’язку з академічною відпусткою, мають право бути поновленими для продовження навчання для здобуття ступеня магістра на основі повної загальної середньої освіти або освітню-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за тією самою або спорідненою в межах галузі знань спеціальністю у тому самому або в іншому вищому навчальному закладі.

Здобувачі вищої освіти ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти або освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань, які були відраховані або перервали навчання у зв’язку з академічною відпусткою, в разі переходу від підготовки бакалаврів за цією спеціальністю до підготовки магістрів на основі повної загальної середньої освіти або освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста мають право бути поновленими для продовження навчання для здобуття ступеня магістра на основі повної загальної середньої освіти або освітню-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за тією самою або спорідненою в межах галузі знань спеціальністю у тому самому або в іншому вищому навчальному закладі.

0