Покроковий алгоритм оформлення допомоги по тимчасовій непрацездатності

Фонд соціального страхування України надав покроковий алгоритм дій для отримання матеріального забезпечення від Фонду.

Крок 1. Отриманий у закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає уповноваженій особі підприємства — кадровику, табельнику чи бухгалтеру для заповнення зворотного боку листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які надаватимуть матеріальне забезпечення).

Крок 2. Листок непрацездатності передають на розгляд комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймає рішення щодо надання матеріального забезпечення).

Крок 3. Бухгалтерія страхувальника розраховує суму матеріального забезпечення та оформлює заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду.

Крок 4. Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду, після чого Фонд перераховує заявлені кошти на спеціальний рахунок страхувальника.

Крок 5. Роботодавець виплачує матеріальне забезпечення застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Водночас Фонд нагадав: право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах виникає з настанням страхового випадку в період роботи та/або зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом. Підставою для призначення допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи.

0