Поділ щорічної відпустки за бажанням працівника — Держпраці

    Роботодавець має право та може відмовити працівнику у поділі щорічної відпустки, якщо це суперечить інтересам виробництва, і такий поділ не передбачений графіком відпусток.

    Як відомо, черговість надання відпусток визначається графіками, що затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників. Під час складання графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників і можливості їх відпочинку.

    Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

    Поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості допускається на прохання працівника за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Такий поділ відображається у графіку відпусток.

    У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Якщо роботодавець не погоджує перенесення відпустки на інший період, то він може відмовити працівнику.

 

0