Податківці не можуть протягом року коригувати план-графік документальних перевірок — судова практика

На виконання вимог пункту 77.1 ПКУ ДФСУ до 25 грудня 2017 р. оприлюднила на своєму офіційному веб-сайті план-графік проведення планових документальних перевірок на поточний 2018 р., до якого позивача не було включено.

Однак 20 квітня 2018 р. позивач отримав засобами поштового зв’язку наказ про проведення документальної планової виїздної перевірки.  Того ж дня із офіційного веб-сайту ДФСУ позивач дізнався, що 19 квітня 2018 р. ДФС України «з урахуванням коригування (квітень 2018 року)» повторно оприлюднила оновлений план-графік проведення планових документальних перевірок, і що в розділі І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків — юридичних осіб» серед платників податків, які перевіряються, наявний і позивач.

Суд відзначив, що згідно з пунктом 1 Порядку формування та затвердження плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків річний план-графік оновлюється в разі його коригування територіальними органами ДФС. Згідно з пунктом 2 Порядку формування (коригування) планів-графіків територіальних органів ДФС України здійснюється у порядку, встановленому у розділах ІІІ–V Порядку.

Разом із тим, у розділах ІІІ–V Порядку не передбачена можливість коригування у поточному році вже сформованого та затвердженого річного плану-графіка проведення перевірок шляхом включення до нього нових платників податків.

Крім того, таке «коригування» суперечить положенням про планові заходи зі здійснення державного нагляду (контролю), що врегульовані Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», відповідно до частини першої статті 5 якого внесення змін до річних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) не допускається, крім випадків зміни найменування суб’єкта господарювання та виправлення технічних помилок.

Відтак, оскільки згідно з чинним законодавством України у податкових органів немає повноважень щодо коригування у поточному році вже сформованого та затвердженого річного плану-графіка проведення перевірок шляхом включення до нього нових платників податків, то оновлений оприлюднений 19 квітня 2018 р. план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 р. є протиправним.


 

0