Податки на відшкодування середньої заробітної плати — ДФСУ

    Відшкодування середньої зарплати за час вимушеного прогулу на підставі рішення суду є базою нарахування ЄСВ та об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором.

    Офіс великих платників податків ДФСУ розповідає, що згідно з підпунктом 163.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування фізичної особи-резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. До якого, зокрема, включаються:

  • дохід у вигляді заробітної плати, нарахованої (виплаченої) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) (пп. 164.2.1 ПКУ).
  • інші доходи, крім визначних у статті 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

    Крім того, доходи, визначені статтею 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

    Згідно із підпунктом 168.1.1 ПКУ податковий агент, поняття якого визначено підпунктом 14.1.180 ПКУ, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб і військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену статтею 167 ПКУ, і ставку військового збору, встановлену підпунктом 1.3 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

    Отже, дохід у вигляді середньої заробітної плати, нарахованої (виплаченої) на підставі рішення суду на користь фізичної особи за час вимушеного прогулу, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як заробітна плата, за умови перебування такого платника у трудових відносинах з роботодавцем, або як інший дохід у разі його нарахування (виплати) після звільнення платника.

    Відповідно до пункту 1 частини першої статті 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску є, зокрема роботодавці.

    Згідно з пунктом 1 частини першої статті 7 Закону № 2464 роботодавці нараховують єдиний внесок, зокрема на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, в т. ч. у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

    Отже, відшкодування середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, нарахованої (виплаченої) на підставі рішення суду на користь фізичної особи, є базою нарахування єдиного внеску.

0