Пільги в оподаткуванні аліментів і наданні податкової знижки

Законом України внесено зміни до підпункту 165.1.14 ПКУ. У ньому було встановлено, що до оподатковуваного доходу не включаються «аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом України, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України». І ось виняток виключено. Встановлено, що до оподатковуваного доходу не включаються «аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом України, в т. ч. аліменти, що виплачуються нерезидентом.

Викладено в новій редакції підпункт 166.3.3 ПКУ, який визначає склад витрат, які дозволено включати до податкової знижки (не плутати з податковою пільгою). До внесення змін до податкової знижки можна було включати «суму коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення». Тепер можна включати «суму коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення».

Так, наприклад, відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» закладами дошкільної освіти є ясла, ясла-садок, дитячий садок, ясла-садок, будинок дитини, дитячий будинок тощо.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

0