Підприємець — «єдинник» хворів під час відпустки: чи можливо відкликати заяву

Згідно з пунктом 295.5 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше календарних днів.

Тобто ПКУ виділяє дві окремі причини, за якими можна не платити єдиний податок за певний місяць.

Податківці зазначають, що ФОП — платник єдиного податку, який не використовує працю найманих осіб, має право відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Таким чином, такою відпусткою можна буде скористатися в майбутньому і місяць несплати єдиного податку не втратити. 

По-перше, податківці, з метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів рекомендують такий порядок подання документів про перебування у відпустці (на лікарняному):

  • заяву щодо періоду щорічної відпустки рекомендовано подавати до початку відпустки;
  • заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

По-друге, не слід забувати, що таке звільнення від сплати єдиного податку не впливає на обов’язок сплати ЄСВ. Тобто, навіть за періоди хвороби чи відпустки, коли доходи підприємцем не отримувалися, ЄСВ сплачувати все рівно доведеться, в розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

 

0