Підписання Генеральної угоди – це приклад того як можна розв'язувати найскладніші соціально-економічні питання

23 серпня у Клубі Кабінет Міністрів України відбулося підписання Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні.

Свої підписи під документом поставили Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, Міністр соціальної політики Андрій Рева, Голова Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні, Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий, перший заступник Голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Міністр соціальної політики Андрій Рева, коментуючи цю подію, підкреслив, що вона, справді, є непересічною для України.

«Це непересічна подія, до якої ми йшли чотири роки. Завершити переговори в такий складний час – це дуже важливо. Сьогодні Уряд на своєму засіданні схвалив проект Генеральної угоди. Отже, це не просто документ, який треба виконувати, а документ, що має додаткову юридичну силу», – наголосив Міністр.

На його переконання, будь-який договір чи угода – це завжди результат компромісу. А компроміс можливий тоді, коли є певна політична культура і він є свідченням зрілості демократичного суспільства. «Тому, коли ми в цих непростих умовах, у досить складній соціально–економічній ситуації зуміли шляхом діалогу між Урядом, об’єднаннями профспілок та організаціями роботодавців знайти консенсус, це свідчить про те, що Україна справді демократична держава. І найголовніше, що без бажання кожної зі сторін ця угода не була б прийнятою. Вважаю, що профспілки, роботодавці та Уряд дали приклад того, як можна розв’язувати найпроблемніші питання», – сказав Андрій Рева.

При цьому Міністр особливо наголосив, що для Уряду важливий не лише сам факт підписання Угоди, а й реалізація всіх досягнутих домовленостей, а також намір зробити діалог постійним елементом своєї внутрішньої політики. «Через діалог, компроміси, обговорення важливих аспектів подальшого розвитку будемо намагатися знаходити спільні рішення, які могли б сприйматися інституціями громадянського суспільства, найбільш впливовими і авторитетними серед яких є якраз об’єднання профспілок та організації роботодавців», – зауважив урядовець.

Андрій Рева розповів, що в новій Угоді суттєво посилено економічний блок, оскільки на сьогодні усі сторони розуміють, що лише розвиток економіки, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного виробника, створення привабливого інвестиційного клімату, подальша дерегуляція підприємницької діяльності забезпечать створення нових робочих місць, додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів і, як результат, – надасть додаткові можливості для підвищення соціального захисту і рівня життя наших громадян.

«В Угоду закладено норми питань оплати праці, питань єдиної тарифної сітки. Передбачено, що фонд оплати праці зросте майже на 2,2% в бюджетній сфері та ряд інших важливих елементів, що є предметом договірного регулювання. Крім того, ми домовилися, що в разі прийняття Верховною Радою законодавчих новацій стосовно оплати праці, що їх ми будемо пропонувати, з грудня почнемо новий діалог для того, щоб вирівняти міжтарифне співвідношення в разі підвищення розміру мінімальної оплати праці. Діалог буде започатковано на постійній основі, постійно будемо шукати разом з нашими соціальними  партнерами відповіді на ті складні питання, що стоять перед нами на сьогоднішній час», – зазначив Міністр соціальної політики. 

За інформаціюєю Мінсоцполітики України

0