ПФУ розпочав масштабне оцифрування паперових пенсійних справ

Всього в електронний формат ПФУ необхідно перевести понад 10 млн пенсійних справ.

Пенсійний фонд України повідомляє, що центри ретроконверсії вже працюють у Київській, Херсонській, Хмельницькій та Чернівецькій областях, де розгорнуто необхідне апаратне та програмне забезпечення, утворено спеціальні структурні підрозділи. В інших регіонах створити центри ретроконверсії заплановано до кінця вересня 2019 р.

Відповідні роботи планується завершити до 2024 р. Збільшення штатної чисельності працівників органів Пенсійного фонду України не передбачається.

Запровадження електронних пенсійних справ дасть змогу:

  • забезпечити пенсіонерам доступ до матеріалів своєї пенсійної справи в будь-якому сервісному центрі чи на віддаленому робочому місці (точці обслуговування) Пенсійного фонду України, або через Інтернет з використанням засобів вебпорталу електронних послуг Фонду;
  • створити можливість для надання послуг незалежно від місця проживання;
  • використати вивільнені приміщення органів Пенсійного фонду України, які сьогодні виділені для зберігання архіву пенсійних справ, для поліпшення умов обслуговування громадян;
  • забезпечити наскрізний автоматизований контроль актуальності та достовірності документів, на підставі яких виплачуються пенсії.

Пенсійні справи переводяться в електронний формат у межах реалізації Пенсійним фондом України проекту «Е-ПЕНСІЯ», який, серед іншого, передбачає дистанційне подання документів для призначення пенсій через вебпортал електронних послуг Фонду та створення спеціального мобільного додатку.

Станом на липень 2019 р. створено майже 1 млн електронних пенсійних справ осіб, які вперше звернулись за призначенням пенсії, починаючи з 2016 р.

Створено центральне сховище електронних документів та визначено алгоритми зберігання в ньому інформації.

 

0