Перевірити правильність розрахунку пенсії можна у ПФУ

Розмір пенсії залежить від тривалості підтвердженого особою страхового (трудового) стажу на момент звернення за призначенням (перерахунком) пенсії та величини одержуваного заробітку (доходу), на які нараховувався єдиний внесок (раніше збір на пенсійне страхування).

Відомості про порядок обчислення страхового стажу та заробітку, які взяті за основу для визначення розміру пенсії, а також розміру пенсії, можна отримати із витягу з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії. Саме з нього можна дізнатися, чи всі періоди стажу враховано для обчислення пенсії. Зокрема, якщо до пенсійної справи внесено всі дані про стаж (на підставі трудової книжки, уточнюючих довідок про стаж, документів про навчання, службу та інші періоди роботи (діяльності)), то стаж для обчислення пенсії має бути врахований у повній мірі. Зокрема, у розпорядженні про призначення (перерахунок) пенсії зазначається тривалість страхового стажу (наприклад, 37 років, 4 місяці 28 днів) і коефіцієнт стажу, який застосовано для обчислення пенсії (відповідно 0,37333).

Те ж стосується і заробітної плати. Необхідно проаналізувати, чи всі необхідні місяці заробітку враховані для обчислення пенсії та чи відповідають дані про заробіток, враховані для обчислення пенсії, даним, зазначеним у довідці про заробіток. Більше зазначені застереження стосуються заробітку за будь-які 60 календарних місяців до 30 червня 2000 р. Заробіток, починаючи з 1 липня 2000 р., який враховується на підставі даних із системи персоніфікованого обліку, який ведеться Пенсійним фондом України, буде враховуватися для обчислення пенсії в розмірі, на який нараховано єдиний внесок (збір на пенсійне страхування). У розпорядженні про призначення (перерахунок) пенсії будуть відображені дані про величину коефіцієнта заробітної плати та показник середньої заробітної плати в Україні, застосовані для обчислення пенсії. Тут же відображатиметься інформація про оптимізацію заробітку, тобто вилучення із періоду, за який враховується заробітна плата (дохід), невигідного періоду до 60 календарних місяці страхового стажу підряд, але не більше ніж 10 % тривалості страхового стажу, обчисленого в одинарному розмірі.

 

0