Парламенту рекомендують прийняти за основу законопроект щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку» (№ 5564).

Законопроектом пропонується надати працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсії, право на переважне залишення на роботі при вивільненні працівників у зв‘язку із змінами в організації виробництва і праці.

Відповідні зміни передбачається внести до ст. 42 Кодексу законів про працю України.

Комітет підтримує позицію авторів цієї законодавчої ініціативи щодо необхідності додаткового захисту зазначеної категорії громадян на ринку праці.

Одночасно, народні депутати зауважили, що законодавством України вже передбачений соціальний захист осіб передпенсійного віку. Зокрема, ч. 1 ст. 14 Закону «Про зайнятість населення» вже визначено ряд категорій осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, до яких також належать і особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» для осіб передпенсійного віку (за два роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю збільшено майже вдвічі, але така допомога не може перевищувати 720 календарних днів. 

За інформацією Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України 

0