Ознайомлення з графіком змінності — Держпраці

В закладах громадського харчування та відпочинку, магазинах, готелях виникає потреба у безперервній роботі. Тож в такому разі не обійтися без роботи працівників за змінами, які чергуються за встановленим графіком.

Графіки змінності визначають, зокрема, початок і закінчення роботи в кожній зміні; тривалість змін; час надання і тривалість перерви для харчування і відпочинку в кожній зміні; надання вихідних.

На практиці вони передбачають прямий порядок чергування працівників за змінами (після першої зміни працівник переходить у другу, потім — у третю) або у зворотному порядку.

Згідно з пунктом 4 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, виходячи з виробничих потреб, роботодавець за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації або в колективному договорі може встановлювати з урахуванням характеру і умов праці тривалість роботи до 12 годин робочого часу на зміну.

Також тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема, у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах за шестиденного робочого тижня з одним вихідним (див. лист Мінсоцполітики).

Працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності.

Перехід з однієї зміни в іншу, як правило, має відбуватися через кожний робочий тиждень у години, визначені графіками змінності. Тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою за подвійну тривалість часу роботи в попередній зміні.

Призначення працівника на роботу протягом двох змін поспіль забороняється. Тобто, якщо працівник пробув на роботі (з урахуванням перерви на обід) 12 годин поспіль, то він повинен вийти в наступну зміну тільки через 24 години.

На сьогодні для правильного обліку робочого часу в нестандартних графіках роботи можливий лише один вихід — застосування підсумованого обліку робочого часу.

Варто також зазначити, що про зміну графіка змінності роботодавець повинен повідомити працівника не пізніше ніж за два місяці.

0