Остаточний розрахунок під час звільнення у зв’язку із скороченням штату — роз’яснює Держпраці

Відповідно до статті 47 КЗпП адміністрація підприємства зобов'язана в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку відповідно до Інструкції № 58 і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 КЗпП.

У разі звільнення працівника з ініціативи адміністрації йому надається копія наказу про звільнення з роботи. В інших випадках — копія наказу видається на вимогу працівника. Крім видання трудової книжки, адміністрація підприємства зобов'язана розрахуватися з працівником, який звільняється. Розрахунки проводяться в день звільнення.

Якщо працівник в день звільнення не працював, то кошти мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. В разі суперечки про розмір сум, належних працівникові під час звільнення, адміністрація підприємства зобов'язана у будь-якому разі виплатити не оспорювану нею суму.

В разі затримки розрахунку під час звільнення з вини працедавця останній відповідно до статті 117 КЗпП повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку. Це відшкодування працедавець повинен сплатити також якщо спір про розміри належних звільненому працівникові сум вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

 

0