Обсяг робіт прибиральника: роз’яснює Держпраці

Норми обслуговування площі для одного прибиральника встановлюються відповідно до Міжгалузевих норм чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі.

Норма обслуговування для прибиральника службових приміщень відповідає восьмигодинному робочому дню.

Під час визначення норми обслуговування прибиральниками службових приміщень визначено такий перелік робіт: прибирання службових приміщень, сходів; витирання пилу, підмітання вручну та миття вручну або за допомогою машин і пристроїв стін, підлоги, стелі, віконних рам, жалюзі та скла, дверних блоків, меблів і килимових виробів; чищення та дезінфікування раковин й іншого санітарно-технічного устаткування: очищення урн від паперу та промивання їх дезінфікуючими розчинами; збирання сміття та винесення його до встановленого місця; додержання правил санітарії та гігієни в приміщеннях, що прибираються.

Якщо в зміну прибирання проводиться більше разу, то норма обслуговування та норма часу обслуговування перераховуються.

Перерахунок виконується помноженням норми обслуговування на поправочний коефіцієнт або діленням на нього норми часу обслуговування. У Типових нормах обслуговування для прибиральників виробничих приміщень промислових підприємств містяться поправочні коефіцієнти для перерахування норм для різної повторюваності прибирання приміщень, які не мають відходів.

У Міжгалузевих нормах зазначено, що періодичність прибирання службових приміщень установлюється роботодавцем згідно з місцевими організаційно-технічними умовами.

Отже, обсяг робіт із прибирання приміщення за восьмигодинного робочого дня, який потрібен для нарахування мінімальної заробітної плати, установлюється роботодавцем під час розроблення робочої інструкції прибиральника службових приміщень, керуючись наведеними вище нормами з урахуванням специфіки прибирання закладу.

0