Обов’язок інформувати працівників про розмір нарахованої їм зарплати — Держпраці

Держпраці у Дніпропетровській області на своєму сайті наголошує, що саме обов’язком керівника, а не  його правом,  є інформувати працівників про  розмір нарахованої їм заробітної плати.

Також важливо те, що «зарплатний» розрахунковий лист надається під час кожної виплати зарплати без додаткових заяв від працівника.

Адже у  статті 110 КЗпП зазначено, що під час кожної виплати заробiтної плати власник або уповноважений ним орган має повiдомити працiвника про:

  • загальну суму нарахованих коштів з розшифровкою за видами виплат;
  • розмiри та пiдстави відрахувань та утримань зі заробiтної плати;
  • суму заробiтної плати, що належить до виплати.

Водночас у статті 116 КЗпП зазначено, що про нараховані суми, належні працівникові в разі звільнення, власник або уповноважений ним орган має письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Окрім цього, у Конвенції про захист заробітної плати, яку ухвалила Міжнародна організація праці, зазначено, що якщо існує потреба, то має бути вжито ефективних заходів,  щоб у зручний і легко зрозумілий спосіб інформувати працівників про умови  нарахування  належної  їм суми заробітної плати до того,  як  вони  почнуть працювати,  і  робити це щоразу, коли умови  змінюватимуться.

 

0