Обчислення відпускних, якщо працівник цілий рік у відпустці без збереження зарплати

Один з працівників звільняється. Розрахунковий період: 01.03.2022 р. — 28.02.2023 р. Протягом цього періоду він був у відпустці без збереження заробітної плати, яка у червні переривалася щорічною відпусткою за графіком. Як обчислити суму відпускних?


 

У цьому випадку відпускні обчислюють з відпускних.

Розрахунковим періодом для обчислення компенсації за невикористану відпустку є останні 12 календарних місяців, що передують даті звільнення.

Час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Під час обчислення середньої заробітної плати для оплати за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток, зокрема за час попередньої щорічної відпустки.

Тому виключаємо з розрахункового періоду всі дні відпустки без збереження заробітної плати і залишаємо лише календарні дні щорічної відпустки.

Наприклад, якщо сума нарахованих відпускних у червні 2022 р. була 8000,00 грн, а тривалість відпустки 24 к. дн., то середньоденна зарплата становитиме: 8000,00 ÷ 24 = 333,33 грн.

До стажу роботи, що дає право на відпустку за цей рік, увійдуть тільки 24 к. дн. червня 2022 р. Якщо більше невикористаних днів відпусток немає, то кількість днів невикористаної відпустки — 2 і сума відпускних — 666,66 грн.

 

ЗАПРОШУЄМО ВСІХ КАДРОВИКІВ ПРИЄДНАТИСЯ ДО НАС В TELEGRAM

 

0