Новий Порядок проведення конкурсу, укладання контракту та форма контракту з керівником державного чи комунального закладу охорони здоров’я

Законом України від 06.04.2017 № 2002-VIII (далі — Закон № 2002) унесено зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.1992 № 2801-XII (далі — Закон № 2801), якими передбачено, що керівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я призначатимуть на посаду на конкурсній основі. І надалі з керівниками закладів охорони здоров’я укладатимуть контракт на строк від трьох до п’яти років. Утім, норму щодо автоматичного продовження дії контракту з Закону № 2801 вилучено.

Кабмін протягом шести місяців з дня набрання чинності ухвалених змін має прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації положень Закону № 2002, зокрема, затвердити:

  • порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я;
  • порядок укладання контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я;
  • типову форму контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я.

Окрім того, державні та комунальні заклади охорони здоров’я — бюджетні установи зможуть реорганізуватися в казенні підприємства або комунальні некомерційні підприємства. У зв’язку зі зміною організаційно-правової форми заборонено змінювати основний вид діяльності державного та комунального закладу охорони здоров’я з медичного обслуговування населення (медична практика).

До 31.12.2018 працівників закладів, що реорганізовуватимуться, можна буде звільнити лише у разі неможливості переведення за їхньою згодою на іншу роботу. Також не підлягатимуть реорганізації в казенні підприємства та/або комунальні некомерційні підприємства заклади охорони здоров’я Міноборони, МВС, СБУ, Державної прикордонної служби України, Державної пенітенціарної служби України, а також інші заклади охорони здоров’я відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Закон № 2002 набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності.

 

0