Нові рекомендації щодо нормування праці за видами економічної діяльності

За сферою застосування нормативні матеріали для нормування праці поділяються на міжгалузеві, галузеві (норми, чинні на підприємствах, установах, організаціях суб’єкта господарювання) та місцеві.

Міжгалузеві єдині та типові норми і нормативи розроблюються та затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері праці.

Галузеві (відомчі) та типові норми та нормативи розроблюються, якщо немає відповідних міжгалузевих норм і нормативів, і затверджуються центральними галузевими (відомчими) органами центральної виконавчої влади за погодженням із центральним органом виконавчої влади у сфері праці.

Міжгалузеві та галузеві (відомчі) нормативні матеріали затверджуються як рекомендаційні. В разі укладання колективних договорів (угод) сторони можуть домовлятися про надання міжгалузевим і галузевим (відомчим) нормативним матеріалам статусу обов'язкових для встановлення норм праці на окремі види робіт.

Місцеві нормативні матеріали розроблюються на окремі види робіт лише, якщо немає відповідних міжгалузевих або галузевих нормативних матеріалів, а також під час створення на підприємстві прогресивніших організаційно-технічних умов порівняно з врахованими під час розроблення чинними міжгалузевими та галузевими (відомчими) нормативними матеріалами з питань праці на ці роботи.

Місцеві нормативні матеріали затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником або представником трудового колективу).

Про це йдеться у проекті наказу Мінсоцполітики, яким планують затвердити Рекомендації щодо нормування праці за видами економічної діяльності.

Поряд із нормами, установленими на стабільні за організаційно-технічними умовами роботи, застосовуються тимчасові та разові норми.

Тимчасові норми встановлюються на період освоєння тих чи інших робіт, якщо немає затверджених нормативних матеріалів для нормування праці.

Разові норми встановлюються на окремі роботи одиничного характеру (аварійні, позапланові) відповідно до трудового законодавства.

Рекомендованими для застосування на підприємствах є міжгалузеві та галузеві (відомчі) норми та нормативи, занесені до переліку норм і нормативів із питань праці, затвердженого центральним органом виконавчої влади.

Норми праці і тарифікація робіт є основою для визначення необхідної чисельності працівників на виконуваний обсяг робіт і рівень їхньої кваліфікації.

 

0