Норми обслуговування площі для одного прибиральника — роз’яснює Держпраці

Норми обслуговування площі для одного прибиральника встановлюються відповідно до Міжгалузевих норм чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі, затверджених наказом Міністерства праці України від 11.05.2004 № 105.

Відповідно до частини першої статті 50 Кодексу законів про працю України нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Норма обслуговування для прибиральника службових приміщень відповідає восьмигодинному робочому дню.

Для визначення норми обслуговування прибиральниками службових приміщень визначено такий перелік робіт: прибирання службових приміщень, сходів; витирання пилу, підмітання вручну та миття вручну або за допомогою машин і пристроїв стін, підлоги, стелі, віконних рам, жалюзі та скла, дверних блоків, меблів та килимових виробів; чищення та дезінфікування раковин та іншого санітарно-технічного устаткування: очищення урн від паперу і промивання їх дезінфікуючими розчинами; збирання сміття та винесення його до встановленого місця; додержання правил санітарії та гігієни в приміщеннях, що прибираються.

Коефіцієнт заставленості визначається з відношення площі, яку займають предмети, які розташовані у приміщенні одного призначення, до всієї площі приміщень, що відображено в таблиці 1.

Таблиця 1
Норма обслуговування для прибиральника за зміну

 

Заставленість

0,2

0,21–0,40

0,41–0,60

0,60

Площа, м. кв.

560

480

400

320

 

Якщо у зміну прибирають більше разу, то норма обслуговування та норма часу обслуговування перераховуються. Перерахунок виконується множенням норми обслуговування на поправочний коефіцієнт або діленням на нього норми часу обслуговування. У Типових нормах обслуговування для прибиральників виробничих приміщень промислових підприємств містяться поправочні коефіцієнти для перерахування норм для різної повторюваності прибирання приміщень, які не мають відходів, наведені у таблиці 2.

Таблиця 2
Поправочні коефіцієнти

 

Повторюваність прибирання у зміну

1,2

1,4

1,6

1,8

2,0

2,2

2,4

2,6

2,8

3,0

Поправочні коефіцієнти

0,83

0,71

0,62

0,55

0,5

0,45

0,41

0,38

0,35

0,33

 

У Міжгалузевих нормах зазначено, що періодичність прибирання службових приміщень встановлюється роботодавцем згідно з місцевими організаційно-технічними умовами.

Отже, обсяг робіт із прибирання приміщення за восьмигодинного робочого дня, який потрібен для нарахування мінімальної заробітної плати встановлюється роботодавцем для розроблення робочої інструкції прибиральника службових приміщень, з урахуванням вищенаведених норм і специфіки прибирання.

0