Нещасний випадок: дії працівника у разі бездіяльності роботодавця

ГУ Держпраці у Луганській області, на своєму офіційному сайті, нагадує,  про дії працівника, якщо роботодавець ухиляється від організації розслідування нещасного випадку.

Якщо роботодавець не повідомляє у відповідні органи про нещасний випадок, не створює комісію з розслідування нещасного випадку та не організовує розслідування, то потерпілий повинен зробити таке:

1. Звернутися до керівника підприємства з письмовою заявою, в якої потрібно повідомити про час, місце, обставини настання нещасного випадку, а також висловити прохання про створення комісії з розслідування нещасного випадку й організації такого розслідування.

Якщо керівник або уповноважена ним особа відмовляється приймати заяву або ставити свій підпис на підтвердження про його отримання, то в такому випадку заяву потрібно відправити поштою — рекомендованим або цінним листом (можливий варіант кур’єрської доставки) з повідомленням про вручення. Важливо, щоб у потерпілого було підтвердження про відправлення заяви на підприємство.

2. Звернутися в лікувально-профілактичний заклад і повідомити про те, що отримав травму під час виконання трудових обов’язків. Лікарня має протягом доби передати екстрене повідомлення:

  • підприємству, де працює потерпілий;
  • робочому органу Фонду соціального страхування за місцезнаходженням підприємства або за місцем настання нещасного випадку з особою, яка забезпечує себе роботою самостійно;
  • територіальному органу Держпраці за місцем настання нещасного випадку.

3. Якщо після отримання повідомлення від лікувально-профілактичного закладу роботодавець затягує з розслідуванням, потерпілий повинен негайно написати скаргу на неправомірні дії роботодавця до Головного управління Держпраці України за місцем його проживання з описом того, що сталося, вказавши про відмову, зволікання, ухилення керівника від створення комісії та проведення розслідування нещасного випадку.

4. Якщо після всіх звернень потерпілого не буде створена комісія з розслідування і, відповідно, не буде проведено розслідування, залишається можливість захисту своїх прав у судовому порядку. Необхідно подати в суд за місцем проживання потерпілого позовну заяву з вимогою встановити факт настання нещасного випадку, а також зобов’язати роботодавця створити комісію та провести розслідування нещасного випадку.


 

0