Неповнолітні на роботі — Держпраці

Починаються новорічно-різдвяні канікули. Для багатьох студентів та учнів це період не лише відпочинку, а й підробітку. Управління Держпраці у Рівненській області нагадує про нормативно-правові особливості роботи неповнолітніх.

КЗпП містить окрему главу, яка регламентує права неповнолітніх у трудових правовідносинах та їх особливості.

Зокрема в статті 187 зазначено: «Неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України».

Вік, з якого допускається прийняття на роботу

Не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років.

За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час після досягнення ними 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, яка його замінює.

Облік працівників, які не досягли 18 років

На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати їхнього народження.

Неповнолітніх працівників не мають права залучати

Зокрема, до роботи, що потребує підіймання та переміщення важких речей, допускаються підлітки, які не мають медичних протипоказань, що засвідчено лікарським свідоцтвом. До тривалої роботи з підіймання та переміщення важких речей підлітки до 15 років не допускаються. Роботодавець повинен забезпечити обов’язкове проходження працюючими у нього підлітками попереднього та подальших періодичних медичних оглядів. Загальна тривалість робочого часу підлітків не має перевищувати 24 год. на тиждень для підлітків 14–15 років та 36 год. — для підлітків 16–17 років. Обов’язковим має бути рівномірний розподіл тижневого робочого часу за днями п’яти- або шестиденного робочого тижня. Робота підлітків із вантажами не має перевищувати 1/3 робочого часу.

Застосовуються такі обмеження ваги вантажу: за короткочасної роботи для юнаків і дівчаток 14 років — 5 і 2,5 кг відповідно, 15 років — 12 і 6 кг відповідно, 16 років — 14 і 7 кг відповідно, 17 років — 16 і 8 кг відповідно; за тривалої  роботи, починаючи з 15 років для юнаків — 8,4 та дівчат — 4,2 кг, 16 років — 11,2 та 5,6 кг відповідно, 17 років — 12,6 і 6,3 кг відповідно.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку (п. 1 частини першої ст. 51 КЗпП).

Неповнолітні працівники мають право:

  • на скорочену тривалість робочого часу (ст. 193 КЗпП): у віці 16–18 років — 36 годин на тиждень; у віці 15–16 років (для учнів віком 14–15, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП);
  • щорічні відпустки працівникам віком до 18 років надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до 18 років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їхньою заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві, в установі, організації (ст. 195 КЗпП).

Щорічна відпустка для неповнолітніх встановлена тривалістю 31 календарний день (частина друга ст. 75 КЗпП; частина восьма ст. 6 Закону «Про відпустки»).

0