НБУ: обмеження в 50 тис. грн стосується зарплатних виплат фізособам

Суб’єкти господарювання мають право розраховуватися готівкою протягом дня за одним або кількома платіжними документами: з фізичними особами — в розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) гривень включно. Це передбачає Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

ДФС в ІПК вважала, що обмеження 50 000 грн стосується винятково готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізичною особою за товари, роботи, послуги та таке обмеження не поширюється на виплати, пов’язані з оплатою праці співробітників.

Разом із тим, для отримання роз’яснення з порушених питань запропонувала звернутись до НБУ.

НБУ в листі від 22 травня 2018 р. № 50-0007/28247 вказав, що встановлені вимоги поширюються на розрахунки за правочинами за участі суб’єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, в т. ч. на видання та повернення коштів під звіт, фінансову допомогу, виплати, пов’язані з оплатою праці.

З 1 червня 2018 р. внесні зміни до Положення № 148. У пункті 7 цього документа фактично з’явилося нове обмеження: фізособи мають право розраховуватися готівкою із СГ протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами в розмірі до 50 000 грн включно.

Таким чином, Нацбанк нарешті вирішив усі питання щодо вказаного обмеження: тепер воно стосується не лише розрахунків СГ із фізособами, але й фізосіб із СГ. Як в одному, так і в другому випадках платежі на суму понад 50 000 грн слід проводити:

  • через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством України порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунка;
  • шляхом переказу коштів із поточного рахунка на поточний рахунок;
  • шляхом унесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

 

0