Нарахування ЄСВ на «лікарняні», виплачені ФСС

Працівниця з початком війни виїхала в інше місто. У жовтні 2022 р. відкрила листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Самостійно надала листок ФСС за тимчасовим місцем перебування і отримала допомогу. Підприємство нарахувань ЄСВ не робило. Чи правильно це?


 

Вважаємо, що правильно.

Відповідно до частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ єдиний внесок нараховується:

  • для платників, зазначених у п. 1 (крім абзацу сьомого), частини першої ст. 4 цього Закону, — на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1);
  • для платників, зазначених у абзаці сьомому п. 1 частини першої ст. 4 цього Закону, — на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами (п. 4).

Абзацом сьомим п. 1 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ визначено, що платниками єдиного внеску є, зокрема, роботодавці — підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства для осіб, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу по вагітності та пологах.

Звідси й напрошується висновок, що якщо підприємство-роботодавець не нараховувало допомогу по вагітності та пологах, то й обов’язку нараховувати ЄСВ у нього не виникало.

 


0