МОП представила технічні коментарі до проекту Трудового кодексу України

Технічні коментарі Міжнародної організації праці до проекту Трудового кодексу України представлені під час робочої зустрічі членів Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення з представниками МОП/

До прийнятого за основу проекту Трудового кодексу України надійшло 1600 пропозицій від народних депутатів для підготовки його до другого читання. Ці пропозиції зараз розглядає робоча група при Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Потім кожна пропозиція разом з технічними коментарями Міжнародної організації праці будуть розглянуті на засіданні Комітету, після чого узгоджений проект з таблицею поправок буде винесений на голосування у Парламенті.

Про це повідомила Голова Комітету, один з авторів проекту Трудового кодексу України Людмила Денісова під час тристоронньої зустрічі щодо представлення Меморандуму технічних коментарів МОП до проекту Кодексу, у якій взяли участь народні депутати, представники Міжнародної організації праці, Адміністрації Президента України, органів державної влади, всеукраїнських об'єднань профспілок та організацій роботодавців, науковців.

Людмила Денісова нагадала, що проект Трудового кодексу був прийнятий за основу 5 листопада 2015 року і його одразу було надіслано до Міжнародної організації праці для експертизи.

«Це не перший проект Трудового кодексу за роки незалежності України. Однак, сподіваюся, що саме він буде підтриманий всіма сторонами соціального діалогу та прийнятий в цілому Верховною Радою України»,  – наголосила Людмила Денісова.

Також Голова Комітету звернулася до представників МОП з проханням надати експерта, який буде присутній на засіданнях робочої групи та Комітету з метою обговорення технічних коментарів МОП.

У свою чергу, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук зазначив, що коментарі є підсумком 4-місячної роботи експертів Міжнародної організації праці. «Вони дуже змістовні, адже основним завданням було, щоб новий Трудовий кодекс України відповідав міжнародним стандартам», – зазначив він.

Директор відділу реформування трудового права департаменту управління та трипартизму МОП Колін Фенвік зазначив, що експерти проаналізували проект Трудового кодексу України щодо колективної системи розв'язання трудових спорів, охорони праці, відповідності до конвенцій Міжнародної організації праці та інших норм.

Також Колін Фенвік звернув увагу на тому, що головне у проекті Трудового кодексу –  це забезпечити баланс між інтересами держави, профспілок, які представляють працівників та роботодавців.

Колін Фенвік разом зі старшим спеціалістом з соціального діалогу та трудового права Групи технічної підтримки з питань Гідної праці та Бюро МОП для країн Центральної і Східної Європи Крістіною Міхес і спеціалістом з трудового права МОП Валері Ван Готем більш детально представили технічні коментарі до проекту Трудового кодексу України.

За інформацією  Інформаційного управління ВРУ

0