MobileID може замінити ЕЦП

7 листопада набрав чинності Закон «Про електронні довірчі послуги», який дає змогу запровадити в Україні сучасні електронні методи ідентифікації особи, серед яких MobileID. Про це повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

Завдяки нормам закону збільшено кількість державних послуг, які може отримати кожен українець, не виходячи з дому. Більше того, забезпечено конфіденційність і повний захист персональних даних, а електронна ідентифікація українських користувачів визнаватиметься в усьому світі.

«Тепер українцям доступний сучасний, простий і дуже зручний засіб ідентифікації особи — MobileID, або розпізнавання через мобільний телефон. Завдяки цьому наші громадяни зможуть отримувати державні послуги чи підписувати документи за допомогою мобільного пристрою», — наголосив очільник Мін’юсту.

Він підкреслив, що такий метод ідентифікації набагато надійніший за звичні для нас логін і пароль, його буде майже неможливо підробити чи викрасти злочинцям.

«Для того щоб скористатися послугою MobileID, треба звернутися до вашого мобільного оператора та оформити за допомогою паспорта й ідентифікаційного коду SIM-карту нового покоління. На неї буде записаний індивідуальний цифровий підпис», — підкреслив Міністр юстиції.

За його словами, нова технологія захищає дані за допомогою найсучасніших криптографічних алгоритмів, є доступною на всіх типах мобільних пристроїв, де встановлені операційні системи Android, iOS, Symbian тощо. Окрім цього, SIM-картки дають змогу працювати з декількома кваліфікованими сертифікатами одночасно, що зручно для громадян, які можуть виступати одночасно і фізичними, і юридичними особами.

Павло Петренко нагадав, що до початку дії закону повноцінно в Україні діяла лише електронна ідентифікація громадян через Електронний цифровий ключ, отримання якого вимагало витрати часу на відвідування органів, які займаються генерацією таких ключів.

 

0