Мінсоцполітики оприлюднило проект Порядку відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня»

    Мінсоцполітики оприлюднило проект постанови КМУ «Деякі питання відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальна няня"».

    Ним пропонується затвердити Порядок відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня». А також доручено обласним та Київській міській державним адміністраціям забезпечити з 1 січня 2019 р. відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року.

Хто така «муніципальна няня»?

    Згідно з Порядком, муніципальна няня — це будь-яка фізична особа — підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91)/юридична особа, що надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), за винятком державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено угоду/договір про догляд за дитиною до трьох років.

Призначення та виплата компенсації послуги

    Відшкодування послуги «муніципальна няня» є щомісячною адресною компенсаційною виплатою матері/батьку або опікуну дитини до трьох років.

    Призначатиметься та виплачуватиметься компенсація послуги «муніципальна няня» згідно з рішенням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, об’єднаної територіальної громади.

    Компенсація послуги буде виплачуватися отримувачу послуги «муніципальна няня» в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею. У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років сума компенсації послуги «муніципальна няня» перераховується місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення без подання заяви отримувачем послуги «муніципальна няня», але з оформленням відповідного рішення про перерахунок.

    Виплата раніше призначеної компенсації послуги «муніципальна няня» припиняється:

  • у разі переїзду отримувача послуги «муніципальна няня» в іншу місцевість і виникнення обставин, що унеможливлюють виплату компенсації послуги «муніципальна няня» (зокрема, розірвання договору/угоди щодо догляду за дитиною до трьох років; смерті отримувача послуг, дитини, муніципальної няні; припинення діяльності муніципальною нянею), — з місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися зміни;
  • за заявою отримувача послуги «муніципальна няня» — з місяця, наступного за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

Хто має право на компенсацію цієї послуги?

    Право на отримання компенсації послуги «муніципальна няня» мають громадяни України, іноземці й особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України та уклали угоду/договір про догляд за дитиною до трьох років між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею.

    Компенсація послуги «муніципальна няня» не надається батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Як укласти договір?

    Договір/угода про догляд за дитиною до трьох років укладається у письмовій формі між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею.

    Істотними умовами договору/угоди про догляд за дитиною до трьох років є назва послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін та інші умови, які сторони визнають істотними.

0