Мінсоцполітики: компенсація за затримку зарплати не враховується до мінімальної заробітної плати

Про це йдеться у листі Мінсоцполітики від 17 лютого 2017 р. № 394/0/101-17/282.

Нагадуємо, що втрата частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, в т. ч. заробітної плати, компенсується громадянам у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів.

Вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру визначено в частині 2 статті 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 23.03.1995 № 108/95-ВР. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Усі інші складові заробітної плати враховуються до мінімальної заробітної плати. Але компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати (далі — компенсація), у т. ч. заробітної плати, виплачують у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів (у т. ч. заробітної плати) (ст. 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» від 19 жовтня 2000 р. № 2050-III (далі — Закон № 2050). Сума компенсації виплачується громадянам у тому ж місяці, у якому й заборгованість за відповідний місяць (ст. 4 Закону № 2050). Наприклад, 1 лютого 2017 р. працівнику мають виплатити заробітну плату за січень 2017 р. у розмірі не менше мінімальної заробітної плати з урахуванням виконаної норми праці та заборговану заробітну плату, наприклад, за червень 2016 р., і компенсацію за затримку її виплати.

0