Мінсоцполітики ініціювало зміни щодо ФОПів аби наповнити бюджет ПФУ — голова ДРС

    Метою нового закону щодо ФОПів є отримання нових коштів для наповнення бюджету Пенсійного фонду, а не турбота про соціальний захист працівників, оформлених як ФОП. Це  відзначила голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

    «Така нав’язлива турбота, яку хотіли проявити, м’яко кажучи неадекватна поставленим завданням і ситуації. Більше того, і ми як ДРС наголосили, і об’єднання підприємців наголосили, що реальною метою є зовсім не захист, а спроба наповнити бюджет Пенсійного фонду і нічого іншого», — заявила Ксенія Ляпіна.

    «Ми поставили запитання, чи є скарги від тих ФОПів, які б хотіли бути соціально захищеними, але їм наполягли на якихось інших відносинах? Відповідь — нема. Ніхто не може змусити  людину зареєструватись ФОПом. Крім того, якщо 10 років тому ми говорили, що нема робочих місць, то сьогодні у роботодавців нема кого знайти на ті чи інші професії. Сьогодні роботодавці все гучніше говорять, що є криза праці. Тобто питання, якщо я можу вибрати найкраще, то я зроблю так, як найкраще мені», — переконана голова Державної регуляторної служби.

    Нагадаємо, 6 лютого Мінсоцполітики розмістило на своєму сайті для обговорення законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидію застосування незадекларованої праці». Ним пропонується уніфікувати і розширити поняття роботодавця: так будуть називатися практично всі, хто доручає іншій людині виконання будь-якої роботи або хто має намір скористатися його послугами. Також в законопроекті вводиться поняття «презумпція наявності трудових відносин». Окрім того, за новими правилами, роботодавцями також пропонують вважати фізичних осіб, якщо вони використовують найману працю.

0