Методи аналізу виробничого травматизму та профзахворюваності — Держпраці

    Держпраці в Кіровоградській області розповіла, що для аналізу виробничого травматизму та професійної захворюваності застосовуються такі методи:

    1. Статистичний — це метод, який ґрунтується на вивченні кількісної залежності нещасних випадків та професійних захворювань від впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів на базі відповідних актів розслідування.

    Аналіз виконується методом математичної статистики, а результати оформлюються у вигляді графіків, номограм, картограм тощо.

    У цьому методі можуть застосовуватись такі показники:

    Коефіцієнт частоти — Кч = Т х 103 : N, де:

    Т – кількість травмованих,

    N – середньоспискова кількість працівників (Міжнародна статистика пропонує застосовувати Кч = Т х 106 : n, де n – фактична кількість відпрацьованих людино-годин).

    Коефіцієнт тяжкості — Кт = Д : Т, де Д — загальна кількість днів непрацездатності

    Коефіцієнт частоти захворюваності — Кз = З х 100 : N, де З — кількість захворювань

    Коефіцієнт тяжкості захворювань — Ктз = Дз х 100 : З, де Дз — загальна кількість днів непрацездатності

    2. Технічний — це метод який дає змогу визначити надійність роботи машин, механізмів, що тісно пов’язані з аваріями та травмами.

    3. Монографічний — це метод, який полягає в детальному дослідженні виробничого устаткування, технологічних процесів, виробничого середовища, психологічного клімату, обставин,  причин нещасних випадків та професійних захворювань з метою виявлення  небезпечних і шкідливих  виробничих факторів, які були причинами травм та професійних захворювань.

    4. Системний — це метод, що базується на принципі цілісності явищ у їх розвитку та взаємозв’язку. Аналізуючи виробничий травматизм та професійні захворювання розглядаються, як правило, зв’язки людина-колектив, людина-виробничий процес, людина-виробниче середовище.

    5. Економічний — це метод оцінки витрат на профілактику та втрат у зв’язку з аваріями, нещасними випадками, професійними захворюваннями.

 

0