Матеріальна допомога входить до мінімальної заробітної плати

 

Таке роз’яснення міститься на сайті Держпраці. Під час обчислення розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Беручи до уваги зазначене, якщо матеріальна допомога не належить до вказаних виплат, то вона має враховуватися до розміру мінімальної зарплати.

Варто нагадати, що раніше Держпраці висловлювало протилежну думку, за якою матеріальна допомога не є зарплатою за відпрацьований час, тому не враховується до мінімальної зарплати. Адже мінімальна зарплата — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Мінсоцполітики в листі від 13.02.2017 р. № 294/0/101-17/282 зазначило, що суми матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань і грошової допомоги при наданні щорічної відпустки, які виплачуються в розмірі середньої заробітної плати, розрахованої згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100, не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня, оскільки виплачуються працівникові не за виконану ним роботу та не є елементами заробітної плати.

 

 

0