Максимальний штраф за несплату ЄСВ — ДФС

    Податківці обчислюють максимальний штраф від сукупної суми донарахувань та порівнюють із фактично нарахованими штрафами за всі звітні періоди.

    ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що за донарахування контролюючим органом або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до 1 січня 2015 р. накладається штраф у розмірі 5 % зазначеної суми, а після 1 січня 2015 р. — 10 % зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 % суми донарахованого ЄСВ (пп. 3 п. 2 розділу VІI Інструкції № 449).

    Для розрахунку зазначеного штрафу кількість звітних періодів розраховується, починаючи з місяця, на який припадає термін подання звітності за період, за який донараховано (обчислено) суми ЄСВ, та закінчуючи місяцем, на який припадає отримання таким платником акта перевірки від органу доходів і зборів або в якому він подав звітність, де зазначено такі донараховані суми.

    Якщо за результатами перевірки виявлено в окремих місяцях суми донарахованого (своєчасно не обчисленого) ЄСВ, то за кожне таке донарахування (кожний місяць) відповідно до Закону № 2464 накладається штраф у порядку та розмірах, визначених у абзацами 4–7 підпункту 3 пункту 2 розділу VІI Інструкції №449.

    Для дотримання вимог щодо максимального розміру (50 %) штрафу:

  • визначається сукупно сума донарахувань за всіма звітними періодами, в яких вони виявлені;
  • визначається сукупно сума штрафу за всіма звітними періодами, в яких виявлені донарахування та за якими нараховано такі штрафи;
  • обраховується максимальний розмір штрафу від сукупної суми донарахувань, який порівнюється із фактично нарахованою сумою штрафів, визначеною сукупно за всі звітні періоди, в яких донараховано суми єдиного внеску.

    До сплати визначаються суми штрафів, що не перевищують максимального їх розміру, визначеного підпунктом 3 пункту 2 розділу VІI Інструкції № 449.

    Складається рішення про застосування штрафних санкцій за донарахування контролюючим органом або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ за формою згідно з додатком 13 до Інструкції № 449.

    Підставою для прийняття відповідного рішення є акт перевірки платника ЄСВ.

0