Лікарняні та декретні для осіб, які виконують роботи за ЦПД — роз'яснення Мінсоцполітики

Мінсоцполітики надано роз'яснення щодо реалізації права на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду соцстраху особам, які виконують роботи, надають послуги за договорами цивільно-правового характеру.

За інформацією  Управління виконавчої дирекції ФССУ в Чернігівській області:

1. Фінансування матобеспеченія для осіб, які працюють на умовах ЦПД, пропонується виплачувати на підставі заяви-розрахунку (форма якої на сьогодні затверджена Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності).

2. Механізм обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку страхових виплат визначено Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.

Середньоденний дохід для розрахунку страхових виплат особам, які працюють на умовах ЦПД, може обчислюватися відповідно до абзацу першого пункту 2 і 3 Порядку № 1266 за місцем діяльності на умовах ЦПД, під час дії якого трапився страховий випадок.

Якщо застрахована особа одночасно здійснює декілька видів діяльності (працює на умовах трудового договору, ЦПД, є підприємцем і т. д.), тоді допомога має розраховуватися окремо за кожним місцем діяльності аналогічно тому, як це визначено пунктом 30 Порядку № 1266 для осіб, які працюють за сумісництвом.

Середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах та допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється страхувальниками на підставі відомостей, що включаються до Звіту з ЄСВ, які надаються в ДФС (п. 32 Порядку № 1266).

Тому матеріальне забезпечення для осіб, які працюють на умовах ЦПД, має розраховуватися після подання звітності щодо сум нарахованого ЄСВ за місяці розрахункового періоду.

3. Для контролю за використанням коштів Фонду соцстраху до заяви-розрахунку пропонується долучати копію таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб» Звіту по ЄСВ щодо ЦПД, під час дії якого трапився страховий випадок.

Законодавчі зміни щодо права на матеріальне забезпечення та соціальні послуги застрахованих осіб, які працюють на умовах ЦПД, а також інших категорій осіб, які обов'язково сплачують ЄСВ, мають бути враховані під час підготовки виконавчою дирекцією ФСС проектів нормативно-правових актів щодо механізмів виплати страхових виплат застрахованим особам.

0