Коригування середнього заробітку, який зберігається за призваними на військову службу — Мінсоцполітики

За працівникам, прийнятим на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток за місцем роботи, де вони працювали на час призову.

Суми середнього заробітку, які зберігаються за вищезазначеними працівниками, не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу, а це виплати, які розраховуються згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати. Суми середнього заробітку не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

Водночас пунктом 10 Порядку передбачено, що у випадку підвищення тарифних ставок і посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах, як у розрахунковому Періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Якщо тарифні ставки й оклади підвищені у періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (у т. ч. за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом) за цим заробітком проводяться нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої заробітної плати із дня підвищення тарифних ставок (окладів).

Про це йдеться в листі Мінсоцполітики.

 

0