КМУ схвалив проект закону щодо права на відпустку у зв’язку з усиновленням

Кабінетом Міністрів України ухвалив проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування». Завдяки цьому закону всі батьки, які усиновляють дитину-сироту або дітей, позбавлених батьківського піклування, отримають право на одноразову оплачувану відпустку у зв’язку з усиновленням дитини.

Мінсоцполітики наголошує на тому, що така відпустка, як і інші соціальні гарантії, стимулюватиме українців всиновлювати дітей і сприятиме швидшій адаптації дитини до нового середовища.

Особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей).

Надання такої відпустки регулюється Кодексом законів про працю, а також Законом «Про відпустки». Але норми цих законодавчих актів суперечать нормам Сімейного кодексу, де йдеться про усиновлення дітей до двох місяців. Для усунення такої невідповідності і було ініційоване прийняття цього проекту закону.

0