Із продавцями та водіями заборонено укладати ЦПД — Держпраці

Щоб уникнути відповідальності за виявлених працівників, які виконують певні обов’язки нелегально, окремі підприємці користуються тим, що про укладення договорів  цивільно-правового характеру  із фізичними особами не потрібно повідомляти державні органи. Адже це питання не регулюється статтею 24 КЗпП. Таким чином цивільну-правову угоду можна укласти і заднім числом. До чого нерідко вдаються деякі недобросовісні роботодавці.

На це звертає увагу Управління Держпраці у Закарпатській області.

Зокрема, приватний підприємець уклав договір з іншою фірмою про пасажирські перевезення, також залучав до роботи трьох осіб на умовах цивільно-правових відносин. Вони працювали водіями пасажирських автобусів. Під час інспекційного відвідування, яке провели посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області, вдалося встановити, що вказані особи дотримувалися графіку роботи, оскільки протягом місяця доставляли пасажирів до конкретного населеного пункту у чітко визначений час. Тобто вони фактично виконували трудову функцію водіїв.

Отож відповідно до абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП на підприємця накладено штраф у розмірі 335 070 грн.

Інший приватний підприємець, власниця крамниці продажу мобільних телефонів з Ужгорода, залучила до виконання обов’язків продавців-консультантів трьох осіб без оформлення з ними трудових відносин.  Під час інспектування вони повідомили інспекторам, що прийняті на роботу як стажери.

Власниця крамниці пояснила: вказані молоді люди справді були якийсь час присутні в приміщенні торговельного закладу, але з метою обговорення їхнього подальшого стажування, жодних договорів із ними не оформлялося та заробітну плату вони не отримували.

 

0