Індексація зарплати за наявності «вилки» окладів

У листі від 20.08.2019 р. № 75/0/214-19 Мінсоцполітики роз’яснює порядок індексації заробітної плати за наявності так званої «вилки» окладів, коли за посадою встановлюється діапазон посадових окладів — мінімальний і максимальний. Якщо підвищення посадового окладу відбувається у межах цього діапазону, то, на думку Мінсоцполітики, це не повинно призводити до зміни початку обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

У разі коли відбувається підвищення мінімальних та максимальних посадових окладів у межах діапазону за певною посадою, то, у такому випадку, має змінюватись і місяць початку обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Мінсоцполітики, звичайно, видніше, як правильно, але коли працівника приймають на роботу, то йому оклад встановлюють у якомусь конкретному розмірі в межах цієї «вилки», а не «від… до…». То чому, коли цей оклад змінюється в більшу сторону, хай і в межах «вилки», це не вважається його підвищенням? (Принагідно виникає ще одне питання: якщо оклад буде зменшуватися в межах "вилки", чи буде вважатися це зміною істотних умов праці в бік погіршення?).

Як би там не було, але у питаннях індексації доходів працівників є «чарівний» п. 5 Порядку № 1078: працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та положень цього Порядку. Він дозволяє всі незрозумілі моменти вирішити на власний розсуд.

 

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 20.08.2019 р. № 75/0/214-19

Щодо індексації заробітної плати

Директорат стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Міністерства соціальної політики розглянув Ваше звернення від 01.08.2019 стосовно індексації заробітної плати і повідомляє.

Пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (із змінами) (далі - Порядок), зокрема, визначено, що значення індексу споживчих цін, приймається за 1 або 100 % у місяці, в якому відбувається підвищення тарифних ставок (окладів).

Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (окладів).

Сума індексації у місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення заробітної плати перевищує суму індексації, що склалася у місяці підвищення тарифних ставок (окладів).

Якщо розмір підвищення заробітної плати не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення тарифних ставок (окладів), сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення заробітної плати і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення заробітної плати.

У разі зростання заробітної плати за рахунок інших її складових без підвищення тарифних ставок (окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати. У разі коли відбувається підвищення тарифної ставки (окладу), у місяці підвищення враховуються всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру.

Враховуючи викладене, якщо за певною посадою встановлюється діапазон посадових окладів (мінімальний і максимальний), то підвищення посадового окладу у межах цього діапазону, на нашу думку, не повинно призводити до зміни початку обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

У разі коли відбувається підвищення мінімальних та максимальних посадових окладів у межах діапазону за певною посадою, то, у такому випадку, має змінюватись і місяць початку обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Одночасно повідомляємо, що пунктом 5 Порядку визначено, що працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України "Про індексацію грошових доходів населення" та положень Порядку.

 

Заступник генерального

директора Директорату                                         Н. Підлужна

0